MIKROGRAVIRANJE

Graviranje alata i njihovih segmenata za izradu plastičnih dijelova kada su veličina i pozicija gravure vrlo bitni. Zahtijevana visina slovnih oznaka na segmentu alata za plastiku sa slike je 0,8 mm dok je dubina gravure 0,15 mm. Prije samog graviranja, pozicija je kontrolirana elektronskim mikroskopom.

Lasersko graviranje vrlo male i precizne slovne oznake na alatu za plastiku. Laserska zraka omogućuje brzo i precizno graviranje, kako jednostavnih slovnih, tako i kompleksnih gravura.

Primjena mikro graviranja u alatničarstvu

Kako je moguće označavati dijelove alata, tako je moguće i naprednom 2,5 D tehnikom gravirati reljefe u materijalu. 2,5 D graviranje koristi se kod izrade alata za plastiku alata kovanje, štancanje, izrade specijalnih geometrija reznih oštrica na pločicama za tokarenje radi povećanja učinkovitosti.

Primjena mikro graviranja u elektronici

Veličina i preciznost laserske zrake omogućuju označavanje vrlo sitnih gravura tek vidljivih golim okom. Reguliranjem parametara obrade, možemo označiti male elektronske dijelove bez oštećenja elektronskih komponenti. Oznake su kontrastne, vrlo uočljive i postojane u uvjetima eksploatacije.
Preciznost lasera omogućuje izradu mikro gravura sa tolerancijama ±0,01 mm. Vrlo uzak promjer laserskog zračenja sa velikom gustoćom energije omogućuje primjenu u alatničarstvu kod izrade segmenata alata i drugih industrijskih dijelova. Također, moguće je obilježavanje elektroničkih dijelova, nakita i drugih elemenata gdje su potrebne oznake vrlo malih dimenzija. Velika prednost laserskog graviranja u odnosu na uobičajenu tehniku ​​graviranja, sastoji se u činjenici da je lasersko graviranje izuzetno fleksibilno u odnosu na geometriju i materijal. Preciznim NC navođenjem, laserska zraka skida vrlo tanak sloj materijala te je višestrukim prolazima moguće kontrolirati dubinu gravure. Uz svaku gravuru u mogućnosti smo priložiti tehničku dokumentaciju kao i mikroskopske snimke gravure s potrebnim izmjerama.