2, 5 - D GRAVIRANJE

Elektronika

Veličina i preciznost laserske zrake omogućuju graviranje vrlo sitnih gravura tek vidljivih golim okom. Reguliranjem parametara obrade, možemo označiti male elektronske dijelove bez oštećenja elektronskih komponenti. Oznake su kontrastne, vrlo uočljive i postojane u uvjetima eksploatacije.

Autoindustrija

Označavanje laserom u autoindustriji se koristi kada je potrebno vrlo brzo identificirati i razlikovati različite dijelove pri montaži a da se ne naruši funkcionalnost samog dijela. Gravura je vrlo postojana u uvjetima rada motora te garantira raspoznavanje i nakon mnogo godina. Oznake su kontrastne i lako uočljive, radilo se o metalnim ili plastičnim dijelovima. Zbog nedostatka fizičkog kontakta, vrlo lako se označavaju teško dostupna mjesta. Potrebna je tek “vizualna pristupačnost”.
Naprednijom računalnom pripremom izrađuju se datoteke za slojevito graviranje kojim se postižu dubinske gravure (do nekoliko milimetara) u raznim oblicima. Dobiva se reljefna gravura tzv. 2,5 D gravura (ne postoje negativni kutovi). Nakon dobivene precizne gravure ponekad je potrebna dodatna obrada zbog hrapavosti površine koju ostavlja laserska zraka.