LASERSKO GRAVIRANJE

Lasersko graviranje grba grada Dubrovnika na Inox pločicu.

Lasersko graviranje oznaka Clinometra na mesing pločici.

Lasersko graviranje oznaka na metalnom kutomjeru.

Lasersko graviranje teksta na betonsku ploču.

Autoindustrija

Označavanje laserom u autoindustriji se koristi kada je potrebno vrlo brzo identificirati i razlikovati različite dijelove pri montaži a da se ne naruši funkcionalnost samog dijela. Gravura je vrlo postojana u uvjetima rada motora te garantira raspoznavanje i nakon mnogo godina. Oznake su kontrastne i lako uočljive, radilo se o metalnim ili plastičnim dijelovima.

Izrada alata

Kako je moguće označavati dijelove alata, tako je moguće i naprednom 2,5 D tehnikom gravirati reljefe u materijalu. 2,5 D graviranje koristi se kod izrade alata za kovanje, štancanje, tokarenje… Nakon dobivene precizne gravure ponekad je potrebna i dodatna obrada zbog hrapavosti površine koju ostavlja laserska zraka.

Nakit i personalizirani pokloni

Fiber laser se također koristi kod ukrašavanja nakita i sličnih predmeta neovisno o kojem se materijalu radilo. Vrlo brzo i precizno moguće je personalizirati nakit kako bi još više dobio na vrijednosti. Preciznost i vješta računalna priprema omogućuju nam graviranje oblika kao što je otisak prsta ili vlastoručni potpis.
Pri dubinskom graviranju, laserska zraka otklanja vrlo tanak sloj materijala i odnosi ga iz osnovnog materijala. Materijal se odnosi taljenjem i isparavanjem vrlo malih čestica. Gravura je vidljiva kao udubina do 50 µm u jednom prolazu i najčešće promjena boje. Promjena boje i dubina ovise o vrsti materijala i parametrima obrade. Zbog reakcije zagrijanog metalnog materijala s okolnim zrakom, gravura je najčešće tamnija te time i izraženija. Zbog svog kontrasta u boji, pogodno je za označavanje raznih QR i bar kodova. Gravura je postojana na svim uvjetima te se otklanja tek brušenjem površine do dubine gravure.