LASERSKO GRAVIRANJE

Naručite lasersko graviranje u jednom kliku!

Iznenadite svoje najmilije ili impresionirajte poslovne partnere i kreirajte nezaboravan, dugotrajan i originalan poklon i/ili promotivan materijal. Pošaljite nam željeni dizajn, logo, tekst i odabrani predmet na koji želite gravirati. Izradite samo jedan ili stotine komada.

Zašto gravirati kod nas?

Baublys CF 20 laser

U Nemec artu sa sedmogodišnjim iskustvom u industrijskom laserskom graviranju znamo kako, optimiziranjem snage, brzine i frekvencije, učinkovito gravirati Vašu oznaku prema vašem zahtjevu.

Koristimo se profesionalnim strojevima za lasersko graviranje Njemačkog proizvođača Baublys CF 20. Laser je opremljen sa B osi za kružno graviranje kao i sa Y osi tako da u jednom pozicioniranju možemo gravirati dužine do 410 mm. Preciznost tako napravljenih oznaka je 0,01 mm. To je naročito primjenjivo kod izrade raznih mjernih skala. Sa depozicioniranjem praktički možemo gravirati skale neograničene duljine.

Lasersko graviranje - prednosti

Lasersko graviranje na Fiber laserima ima brojne prednosti. Kao na primjer :
  • niski utrošak energije,
  • kratko vrijeme graviranja,
  • preciznost označavanja je od 0,01 mm,
  • primjenjivo je na svim metalima i brojnim vrstama plastike,
  • opetovanost točnosti gravura,
  • oznake su trajne,
  • čisto označavanje bez primjene aditiva i kontaminata – to je često potrebno za procesnu, medicinsku i prehrambenu industriju.

Preciznost laserskog graviranja

U mogućnosti smo izraditi gravirane oznake sa točnosti od 0,01 mm. Kontrolu preciznosti graviranih oznaka vršimo sa Vision Engineering EVO Cam II digitalnim video mikroskopom.

Nijanse laserske gravure

Našim laserima ne možemo dobiti gravure u boji. Ali možemo napraviti nijanse od tamnije do svijetlije i kombinirati ih kako bi efekt oznake bio bolji.

Materijali

Tehnikom laserskog graviranja na industrijskim fiber laserima klase 1 sa galvo glavama, graviramo / označavamo sve metale i mnoge plastične predmete bez obzira na njihovu tvrdoću. Tako je moguće gravirati aluminij, anodizirani aluminij, kaljeni metal, tvrdi metal (vidija), mesing, broncu, titan, zlato, srebro, olovo, platina, razne ostale legure npr. čelik, nehrđajući čelik (inox), alatni čelik…

Čelike možemo označavati i bez penetracije u materijal tehnikom žarenja površine bez da se ošteti površina materijala. Kod graviranja čelika uključujući i nehrđajućeg čelika, oznake mogu biti crne i bijele odnosno tamnije i svjetlije. Uključujući i nijanse između njih. Tako se npr. može napraviti oznaka slična tamnom mat zlatu. Moguće je gravirati i materijale poput mramora i kamena kao što je npr. brački kamen. Gravure na njima su puno preciznije nego gravure izrađene klasičnom obradom klesanjem ili glodanjem.

Postojanost laserske gravure

Gravirane oznake su postojane i trajne u gotovo svim uvjetima eksploatacije. Oznake je jedino moguće ukloniti grubim mehaničkim djelovanjem kao npr. brušenjem ili grebanjem predmetom tvrđim od materijala na kojem je gravura. Oznake su precizne sa visokom rezolucijom. Točnost tolerancije je 0,01 mm.
laserske gravure

Brzina graviranja

Tehnologija fiber lasera sa galvo glavom, omogućuje nam laasersko graviranje brzinom do čak 200 znakova u sekundi (visine 1 mm). Tako sitne oznake rijetko su tražene ali ih je tom brzinom moguće gravirati.
brzina graviranja

Označavanje QR i BAR kodova

U mogućnosti smo dodatno označiti vaše pozicije sa svim vrstama kodova kao što su QR kod, BAR kod Data matrix kod, Code 128… (gotovo svim crtičnim kodovima). Program na samom stroju nam omogućuje njihovu automatsku izradu.

Aplikacija fotografija

Fotografije u formatima JEPG, PNG, PSD i drugih možemo aplicirati na razne površine/artikle.

Gdje se koristi lasersko graviranje?

Lasersko graviranje koristi se u mnogim granama industrije kao što su brodogradnja, medicinska industrija, prehrambena industrija, auto industrija. Koristi se i u alatničarstvu naročito pri izradi alata za brizganje plastike.

Sve se više primjenjuje i u izradi nakita kao i pri označavanju promotivnih artikala. Tehničke pločice i mjerne skale za razne industrije i namjene su česti primjer primjene laserskog graviranja.

lasersko graviranje

Lasersko graviranje primjene

Autoindustrija

Lasersko graviranje u autoindustriji se koristi kada je potrebno vrlo brzo identificirati i razlikovati različite dijelove pri montaži a da se ne naruši funkcionalnost samog dijela. Gravura je vrlo postojana u uvjetima rada motora te garantira raspoznavanje i nakon mnogo godina. Oznake su kontrastne i lako uočljive, radilo se o metalnim ili plastičnim dijelovima.

Izrada alata

Kako je moguće označavati dijelove alata, tako je moguće i naprednom 2,5 D tehnikom gravirati reljefe u materijalu. 2,5 D graviranje koristi se kod izrade alata za kovanje, štancanje, tokarenje… Nakon dobivene precizne gravure ponekad je potrebna i dodatna obrada zbog hrapavosti površine koju ostavlja laserska zraka.

Nakit i personalizirani pokloni

Fiber laser se također koristi kod ukrašavanja nakita i sličnih predmeta neovisno o kojem se materijalu radilo. Vrlo brzo i precizno moguće je personalizirati nakit kako bi još više dobio na vrijednosti. Preciznost i vješta računalna priprema omogućuju nam graviranje oblika kao što je otisak prsta ili vlastoručni potpis.